Drobečková navigace

Úvod > Vzdělávání > Blog > Změna struktury povinně zveřejňovaných informací

Změna struktury povinně zveřejňovaných informací



Zákonodárci rozhodli o novém znění vyhlášky č. 515/2020 Sb. o struktuře informací zveřejňovaných o povinném subjektu a o osnově popisů úkonů vykonávajících v rámci agendy. Vyhláška platí s účinností od 26. 12. 2020. Co se změnilo a jak se vás změna týká, se dozvíte v následujícím článku.  

Co jsou povinně zveřejňované informace?

Orgány veřejné správy musí na svých webových stránkách ze zákona povinně zveřejňovat některé informace vztahující se k jejich působnosti. Tyto informace mají jasně danou strukturu legislativní normou. Jedná se například o název, elektronickou adresu podatelny, kontaktní spojení či organizační strukturu. Už při tvorbě webu by se na zákonnou normu mělo myslet a každá obec nebo škola by na webu měla mít záložku obsahující povinně zveřejňované informace.   

Co se změnilo?

Donedávna platila vyhláška č. 442/2006 Sb., kterou nahradila vyhláška č. 515/2020 Sb. s účinností od 26. 12. 2020. Jak se vlastně změnily povinně zveřejňované informace? Celkově se struktura stránky s povinnými informacemi zúžila ze 17 bodů na 14. Zjednodušil se i samotný obsah. Prehistorický fax odešel do věčných lovišť a své místo na slunci získaly elektronické služby. Ze struktury stránky úplně vypadla povinnost zveřejňovat opravné prostředky a formuláře.

Koho se změna vyhlášky č. 442/2006 Sb. týká?

Změna vyhlášky se týká všech subjektů, které mají dle zákona povinnost poskytovat tyto informace. Tedy státní orgány, územní samosprávné celky a veřejné instituce. Jednoduše řečeno všechny města a obce, školy, školky nebo třeba krajské úřady. Struktura povinně zveřejňovaných informací je komplikovaná a nedá se měnit hromadně dle jednotné šablony. Každý povinný subjekt tedy musí přenastavení stránky řešit individuálně dle svých specifik.
Rádi vám s nastavením povinně zveřejňovaných informací poradíme.