Drobečková navigace

Úvod > Vzdělávání > Blog > Bezpečné chování na internetu: Jak odhalit podvodné zprávy na Facebooku?

Bezpečné chování na internetu: Jak odhalit podvodné zprávy na Facebooku?



Facebook-lupa.jpg
Online prostředí je nejen prostorem pro zviditelnění vašeho podnikání. Bohužel je také místem, které do jisté míry přeje podvodníkům. Jak se podvodníkům ale bránit a chránit tak sebe i své soukromí? Nabízíme snadný návod, jak na to.

Co taková podvodná zpráva obsahuje?

Stane se to možná každému z vás. Přijde vám zpráva na Messenger nebo e-mail, která z počátku vypadá nevinně. Taková zpráva může nejčastěji obsahovat:

  • Výzvu k podání odvolání, aby vám účet nebyl zablokován
  • Tzv. phishing: Výzvu ke kliknutí na odkaz a poskytnutí osobních údajů (telefonní číslo, číslo bankovní karty…)
  • Informaci o výhře v loterii
  • Výzvu ke kliknutí na odkaz směřující mimo Facebook
  • Nabídku výhodných investic
  • Tvrzení, že jste porušili zásady komunity.

Podvodníci od vás ve většině případů chtějí nejrůznějšími způsoby vylákat vaše osobní a platební údaje, aby mohli zneužít váš osobní účet a okrást vás. Nejednou se stalo, že podvodníci na odcizený facebookový účet umístili vlastní reklamy, za které ale platil původní majitel účtu.

Antee icon (1).png

Pozor: Často vám může přijít zpráva také od někoho z vašich kontaktů s výzvou, abyste klikli na video, které vám posílá. K tomu podvodníci zneužívají již odcizené účty. Tyto zprávy často obsahují věty: Jsi to ty na tom videu? nebo Koukej, co jsem objevil?

Jak poznat, že se jedná o podvod?

Naštěstí existuje několik pravidel, jak rozeznat podvodnou zprávu od pravdivé informace.

Podvodná zpráva Facebook

 

  1. Žádné zprávy ani e-maily
    V první řadě si pamatujte, že Facebook, resp. společnost Meta neposílá žádné e-maily ani zprávy přes Messenger, prostřednictvím nichž by po vás chtěla poskytnutí osobních údajů nebo vám zablokovat účet. Meta rovnou koná. Účet vám zkrátka zablokuje a vy sami musíte podat odvolání. Maximálně se vám na vašem facebookovém účtu zobrazí zvoneček s upozorněním.
  2. Odesílatel není Facebook
    Podívejte se na odesílatele v přijatém e-mailu. Druhá část e-mailové adresy nebude vypadat takto: @facebook.com. I to svědčí o tom, že se jedná o podvod.
  3. Odkaz vede mimo Facebook

    Obsahuje-li podvodná zpráva nebo e-mail jakýkoli odkaz, pokaždé vede mimo stránky Facebooku.


  4. Špatný pravopis a zvláštní formulace

    Všímejte si také detailů ve zprávě. Zdají se vám některé formulace zvláštní či zpráva obsahuje gramatické chyby? Smažte ji, je to podvod.

  5. Podezřelí uživatelé
    K posílání podvodných zpráv jsou často zřizovány nové účty na Facebook. Podívejte se, kdo vám zprávu posílá. Pokud jeho profil obsahuje pouze několik málo příspěvků, jedná se o falešný účet, který vám rozhodně neposílá pravdivé informace.

Jak se chránit?

  • Řiďte se svou intuicí. Zdají-li se vám přijaté zprávy či e-maily jakkoli podezřelé, smažte je. 
  • Ověřujte si, kdo vám zprávu posílá. Vydává-li se odesílatel za vašeho známého, kontaktujte ho a zeptejte se, zdali vám nějakou zprávu posílal skutečně on.
  • Nesdělujte své přihlašovací údaje žádné třetí straně. Facebook ani nikdo další váš login ani heslo opravdu nepotřebují. 
  • Nedávejte nikomu údaje o své bankovní kartě a účtu. PIN opravdu není potřeba k platbě přes internet
  • Nevíte o tom, že byste se hlásili do nějaké loterie nebo soutěže? Tak vězte, že výhra opravdu není náhoda. Ignorujte i skvělé zprávy o výhře v řádu desítek tisíc korun. 
  • Neotevírejte žádné přílohy ani neklikejte na odkazy ve zprávách, o kterých máte podezření. 
  • Nastavte si dvoufázové ověření při přihlašování na Facebook a lépe tak zabezpečte svůj účet před nezvanými hosty.

Co s podvodnou zprávou dělat?

Přijde-li vám podvodná zpráva, smažte ji. Můžete jejího odesílatele také zablokovat a mít jistotu, že vás nebude znovu kontaktovat. Máte také možnost podezřelou zprávu nahlásit a pomoci tak společnosti Meta, aby se o nežádoucím chování na Facebooku dozvěděla.

Myslete na své bezpečí. Nenechte se zmást podvodnými zprávami, které vás mohou na první pohled možná až vylekat a vy můžete snadno získat strach ze zablokování vašeho facebookového účtu. Věřte, že téměř ve všech případech se jedná o podvodné pokusy. Máte-li ale přece jen obavy, že byste mohli smazat zprávu, která je pro vás důležitá, kontaktujte nás. Společně odhalíme pravost podezřelé zprávy. Vaše bezpečnost je pro nás prioritou.

 

Pravidelně pro vás sledujeme novinky nejen ze světa online marketingu. Chcete být v obraze a o těchto novinkách dostávat informace do své emailové schránky?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru